Wino w potrawie to sposób na jej wzbogacenie. Podkreśla smak, wydobywa dodatkowe aromaty oraz sprawia, że potrawa staje się głębsza i bardziej aromatyczna. Dzięki winu może także zmienić wygląd i nabrać niepowtarzalnego koloru. Wszystko jednak musi być dobrze skomponowane, by wykorzystanie tego szlachetnego trunku było pełne i z poszanowaniem jego jakości. Dziś zajrzymy do potraw z winami francuskimi.
Coq au vin
Klasyka kuchni francuskiej nie może obejść się bez wytrawnego, czerwonego wina, które jest bazą do wywaru, w którym gotujemy kurczaka. Jest on w efekcie nasączony smakami, kruchy, delikatny i wprost odchodzący od kości przy delikatnym dotknięciu. To danie to wymierny wkład winnic francuskich w tamtejsze gusta. Idealnie skonstruowane na bazie mięsa koguta oraz wytrawnego wina czerwonego – czy można chcieć czegoś więcej?
Wołowina po Burgundzku
Niezwykłe danie o rodowodzie rosyjskim, które uszlachetniono francuskim winem z winnic zachodnich okoli Bordeaux. Wołowina to mięso trudne i o charakterystycznym smaku, natomiast wino sprawia, że okazuje się być produktem szlachetnym i tak smacznym, że niewiele dań na świecie może stanąć z nią w szranki. Wołowina po Burgundzku to perła w koronie francuskich dań mięsnych, a nie byłoby jej bez wina.
Mule w winie
Koniecznie w białym! Wina francuskie na wineaenue24.pl mogą okazać się zwieńczeniem tego dania, a właściwie przekąski. Mule to niezwykły smak Francji południowej, słonecznej i osadzonej w basenie Morza Śródziemnego. To białe wino, które podkreśla smak muli oraz wyjątkowy krajobraz, który rysuje się na talerzu. Mule w winie to klasyka i przystawka, która doskonale nastroi nas przed dalszymi rarytasami. Warto spróbować.
Wino to nieodłączny element nie tylko francuskiej kuchni. Dlatego warto eksperymentować, czytać i szukać połączeń, które pozwolą – dzięki alkoholowi – wyłowić doskonały smak świeżych produktów w winnej kąpieli. Wystarczy jest tylko ze sobą dobrze skomponować i zachwycić kubki smakowej!