Myśląc o drobiu, większość z nas ma przed oczami kurę. Ale czy każdy ma świadomość, że drób, to nie tylko mięso kurze?
Czym jest drób?
Terminem drób określa się udomowione ptaki hodowlane, które są hodowane przez człowieka ze względu na możliwość pozyskania mięsa, ale także jaj oraz piór. Wśród drobiu wyróżnia się nie tylko kury, ale także indyki, gęsi, kaczki, perliczki, a nawet gołębie.
Dlaczego mięso drobiowe jest dobre?
Mięso drobiowe, wbrew temu co sądzą niektórzy, ma całkiem sporo walorów, nie tylko smakowych, ale również zdrowotnych. W drobiu znajduje się dużo białka, które jest doskonale przyswajane przez organizm człowieka. Mięso charakteryzuje się niską wartością energetyczną, gdyż znajduje się w nim mało tłuszczu. Jednocześnie mięso drobiowe ma całkiem dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także dużo cynku, potasu, magnezu, a także witamin, głównie z grupy B.
Sposób podania
Warto zauważyć, że mięso drobiowe jest bardzo cenione w kuchni ze względu na różnorodność potraw, jakie można z jego udziałem przygotować.Drób doskonale sprawdzi się w potrawach gotowanych, duszonych, smażonych, a także doskonale będzie smakować w wersji pieczonej.
Które mięso drobiowe wybrać?
Wiele zależy od rodzaju potrawy, a także indywidualnych preferencji smakowych. To, że pojęcie drób obejmuje różne gatunki mięs, to nie znaczy, że każde będzie smakowało tak samo. Nawet zwykły rosół ugotowany “na” przysłowiowej kurze, kaczce lub indyku może smakować całkowicie inaczej.
Kto może jeść drób?
To pytanie często pojawia się głównie w kontekście małych dzieci, u których dopiero rozpoczyna się rozszerzanie diety i poznawanie nowych smaków, ale również i w kontekście starszych dzieci, dorosłych oraz osób starszych. Często te wątpliwości związane są z dystansem do mięsa drobiowego i błędnego przekonania, że jest to mięso gorszej jakości. A wcale tak nie jest! Poza wymienionymi zaletami, istotnymi dla naszego zdrowia, warto zaznaczyć, że drób jest po prostu smaczny. Do tego gotowane mięso drobiowe jest miękkie, co jest szczególną zaletą w kontekście dzieci, które zaczynają swoją przygodą z innym niż mleko pokarmem. Owszem, u najmłodszych pierwsze posiłki są najczęściej “przerabiane” na papkę, ale już nieco starsze dzieci powinny jeść nie tylko papki, ale również pokarm, który będą mogły samodzielnie gryźć, gdyż jest to ważne z punktu widzenia kształtowania się odpowiedniego zgryzu malucha. W takim czasie mięso drobiowe jest najlepszym rozwiązaniem, jest miękkie, zatem maluch poradzi z nim sobie bez problemu.
Gdzie kupić dobre i zdrowe mięso drobiowe?
To pytanie spędza sen z powiek wielu smakoszom. Szczególnie w kontekście pojawiających się problemów wielu hodowców drobiu i ich niedozwolonych praktyk. Dlatego wybierając drób należy zwrócić uwagę, kto jest producentem i wybierać wyłącznie tych sprawdzonych, godnych zaufania, którzy działają na rynku od wielu lat i cieszą się nieskazitelną opinią.
Opracowano na podstawie www.dobrydrob.pl