Świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe to sposób na witalność, odporność, zdrową cerę i dobre samopoczucie.
Soki stosuje się również w profilaktyce nowotworów i w terapii Gersona, której zadaniem jest pobudzenie naturalnych zdolności samouzdrawiania organizmu u osób ze zdiagnozowanymi nowotworami. Świeżo wyciskane soki pozwalają dojść do siebie w trakcie infekcji bakteryjnej lub wirusowej. Bardzo ważna jest technika pozyskiwania soków.
Jak działają wyciskarki wolnoobrotowe do soków i dlaczego warto w nie zainwestować?
Na rynku mamy dostęp do różnych urządzeń do wyciskania soków, które różnią się nie tylko ceną, ale też techniką wyciskania. Tanie sokowirówki rwą owoc, powodują nie tylko straty witamin i wartości odżywczych, ale też nie wyciskają precyzyjnie miąższu, co oznacza, że sporo owocu się marnuje. Szybkie obroty nie sprzyjają zachowaniu witamin, które wytracają się z soku w trakcie jego pozyskania. Jedyną zaletą sokowirówki jest niska cena.
Wyciskarki wolnoobrotowe wyciskają miąższ, nie powodując strat witamin i składników mineralnych. Są niezwykle precyzyjne, cały miąższ zostaje wyciśnięty, a odpad zawiera zbite części warzyw i owoców. Wyciskarki można podzielić na jednoślimakowe i dwuślimakowe. Te pierwsze pozwalają szybciej pozyskać sok, łatwiej się je myje, te drugie są najbardziej precyzyjne, ale wymagają sporo cierpliwości-pozyskanie soku trwa dłużej i trzeba myć obydwa ślimaki. Nie zaleca się myć części wyciskarek w zmywarce, dlatego wyciskarki dwuślimakowe dodatkowo angażują. Stosowane są zwłaszcza w terapii Gersona.
Zalety wyciskarek
Dużą zaletą wyciskarek wolnoobrotowych jest możliwość wyciskania soku z warzyw liściastych, takich jak jarmuż, natka pietruszki. Wyciskarki owoców i warzyw dzielą się na poziome i pionowe. Pionowe zajmują mniej przestrzeni, poziome można kupić do przestronnej kuchni.
Ważne by do terapii sokowych stosować warzywa i owoce z upraw ekologicznych, ponieważ nie były stosowane do ich upraw pestycydy, są wolne od metali ciężkich, nie rosły przy szosie. Dlaczego terapia sokowa jest tak skuteczna? Ponieważ jest źródłem łatwo przyswajalnych, skondensowanych witamin i mikroelementów, pochodzących na przykład z kilograma owoców i warzyw. Jedna szklanka to bogactwo składników odżywczych.