Śląska kuchnia znana jest przede wszystkim ze swojej różnorodności.
Od zawsze Śląsk czerpał inspiracje, także kuchenne z: Polski, Austrii, Czech i z Niemiec. Do najbardziej znanych śląskich potraw zalicza się: roladę, modrą kapustę, żur śląski, ciapkapustę i karminadle. Dlatego też kuchnię śląską uważa się za kuchnię sytą, obfitą w duże ilości tłuszczu.
Kuchnia śląska – kuchnia z tradycją
Dania kuchni śląskiej znane są w całej Polsce. W restauracjach takich jak na Naskrajnej.pl wystarczy zajrzeć do menu, by przekonać się, że potrawy śląskie zajmują tam zaszczytne miejsce. Najbardziej popularne są śląskie kluski tarte, jakie po polsku nazywa się ciemnymi. Pasują one do rolady lub do schabowego. Natomiast, propozycją obowiązkową wśród słodkości jest śląski kołocz, czyli ciasto z posypką. Dania zaliczające się do kuchni śląskiej wywodzą się z wielu tradycji i to właśnie zapewnia ich wyjątkowy smak. Bogata śląska tradycja pozwala wyodrębniać potrawy zarówno świąteczne, jak i codzienne. Do tej drugiej grupy zalicza się chociażby wodzionkę, a więc zupę zrobioną na wodzie lub na rosole, z dodatkiem czosnku
i chleba. Nie można zaprzeczyć jednemu, śląskie menu jest rzeczywiście zaskakujące. I przypadnie do gustu każdemu
Jakie są polskie akcenty w śląskiej kuchni?
Polskie akcenty w śląskiej kuchni niejednokrotnie są zakamuflowane, w najprostszej postaci. Na przykład, bratkartofle to po prostu pieczone ziemniaki. Chętnie spożywany rosół to danie polskie. Natomiast za śląski zestaw obiadowy „numer jeden” uważa się: rosół, roladę, czerwoną (modrą) kapustę i kluski. I na bazie tego zestawu widać najwyraźniej, jak kuchnia śląska i polska nawzajem się przenikają. W renomowanych restauracjach, takich jak Na Skrajnej będzie okazja skosztować dań kuchni polskiej, także z akcentem śląskim. Klienci przekonają się wówczas, że śląska kuchnia to kuchnia wyraźnych smaków. Śląsk wyróżnia się pod względem gastronomicznym,
tak samo jak pod względem kulturowym. Dlatego dobrze będzie zaznajomić się z tym, co rejon ten ma do zaoferowania.