Kasza manna to zmora nie tylko dzieci, ale także osób zmuszonych do przebywania na diecie. Niestety niewielu z nich zdaje sobie sprawę z faktu, iż jest ona przepełniona mnóstwem cennych wartości odżywczych, które walnie przyczyniają się do naszej kondycji zdrowotnej. Na uwagę zasługuje także jej szerokie zastosowanie kulinarne. Dlaczego warto wdrożyć do codziennego menu kaszę mannę? Odpowiedź na to i wiele innych pytań w dzisiejszym artykule.
Cenne właściwości.
Zanim opiszemy właściwości tytułowej kaszy warto opisać w kilki zdaniach w jaki sposób ona powstaje. Zatem kasza manna pozyskiwana jest w wyniku przemiału pszenicy podczas którego otrzymuje się również otręby oraz mąkę. Podstawową różnicą pomiędzy manną, a innymi rodzajami kasz jest jej drobna – sypka struktura. Choć w wyniku wspomnianego procesu przemiału manna traci ogromną część błonnika, to zachowuje inne – również wartościowe substancje odżywcze. Zaliczamy do nich m.in. witaminy z grupy B – zwłaszcza B1,B2 oraz B3, a także cenny kwas foliowy. Ciekawostkę stanowi fakt, iż w kaszy mannie znajdziemy także jod – niezbędny dla naszego życia mikroelement. Dzięki tak obfitemu zestawowi wartości odżywczych oraz lekkiej i delikatnej strukturze kasza manna świetnie sprawdzi się jako część menu o osób zmagających się z chorobami układu trawiennego, a także u rekonwalescentów, dzieci oraz osób przebywających na diecie.
Zastosowanie kulinarne.
Kasza manna to produkt nader ceniony w rodzimej sztuce kulinarnej. Jest ona wykorzystywana na wiele sposobów – można ją przyrządzać zarówno na słodko, jak i na słono. Z powodzeniem może stanowić zagęszczać do zup oraz potraw mięsnych – doskonałym przykładem tego rodzaju zastosowania są pasztety. Nasze pociechy znają mannę z popularnej formy kluseczek – po ugotowaniu i zastygnięciu należy uformować niewielkie kluseczki, które mogą stanowić dodatek do zup, ale także zwykłą przekąskę.