Każdy produkt ma swoich zwolenników. Nie da się ukryć, iż toczące się spory pt. „Co wybrać – wyciskarkę czy sokowirówkę?” są bardzo zacięte, wręcz krwawe. Wynika to z faktu, iż tego typu produkty są bardzo drogie, dlatego też wolimy przemyśleć wybór, zwracając uwagę na jego wady, zalety, długoterminowość i opłacalność. Jak w takim razie wybrać odpowiednią wyciskarkę – co warto wziąć pod uwagę i czym kierować się podczas jej zakupu? Podpowiadamy w artykule!
Wyciskarka czy sokowirówka – oto jest pytanie!
Bez żadnych wątpliwości przyznajemy, iż sokowirówki owszem wyciskają soki z warzyw i owoców, niemniej jednak tylko z tych dużych i wodnistych. Tego typu urządzenie nie radzi sobie już podczas wyciskania soków z małych owoców np. poziomek oraz z roślin liściastych – mięty, pokrzywy lub zbóż. W związku z tym, jeśli planujesz do swojego jadłospisu wprowadzić różnorodne soki, pragniesz eksperymentować i testować połączenia owoców, warzyw i innych produktów, to warto zdecydować się na wyciskarki do soków.
Zalety i wady wyciskarki do soków
Wolnoobrotowe wyciskarki do soków na WyciskarkiSokow.pl zapewnią nam codziennie świeżą porcję warzyw i owoców, w których czają się nieposkromione pokłady energii oraz witaminowe bomby. Ponadto przygotowywane soki w ten sposób zawierają miąższ. Bardzo często krążąc pomiędzy sklepowymi półkami, decydujemy się na soki naturalne z miąższem. Niemniej jednak koktajl domowej roboty pochodzi ze znanego źródła – tego samego nie możemy powiedzieć o produktach czysto komercyjnych.
Istotną zaletą wyciskarek jest również fakt, iż te nie napowietrzają soku. Oznacza to, iż przygotowany przez nas napój nie ulega utlenianiu, a co za tym idzie, nie trzeba spożywać go, tuż po wyciśnięciu. Dlatego też tego typu soki powinny nam towarzyszyć podczas rodzinnego obiadu, przy okazji dbając o odporność i zdrowie domowników.
Jak sama nazwa wskazuje, wolnoobrotowe wyciskarki po prostu lubią mieć czas – pracują wolno, aczkolwiek bardzo dokładnie. Owszem wiąże się to z czasochłonnością przygotowywanego napoju, ale dla równowagi warto wspomnieć, iż tego typu urządzenie bardzo łatwo wyczyścić. Myć należy wyłącznie pojemnik na miąższ. Sądzimy, że jest to dość sprawiedliwy układ.
Jak wspominaliśmy już na samym początku artykułu – wyciskarki potrafią wycisnąć sok nie tylko z najmniejszych owoców, ale również trudnych do wyciśnięcia ziół. Ciekawą funkcją urządzenia jest również homogenizacja owoców – wytworzenie musu, który urozmaici napój nie tylko konsystencją, ale również smakiem. To także dobry sposób na przygotowanie ciekawego dania lub deseru.
Jakie są rodzaje wyciskarek?
Podczas wyboru wyciskarki warto zadać sobie pytanie – jak często będę używać urządzenia i jak dużo czasu mam na przygotowanie takiego napoju. Dzięki temu sprecyzujesz swoje wymagania, szybko eliminując zbędny rodzaj. Niemniej jednak warto wyjaśnić, iż wyciskarki możemy podzielić na dwa rodzaje – elektryczne oraz ręczne. Ręczne są przeznaczone do wyciskania soków przede wszystkim z ziół i warzyw liściowych. Ponadto są lekkie, poręczne oraz wygodne. W przypadku wyciskarek elektrycznych – w tej grupie występują wyciskarki jedno- oraz dwuślimakowe. Jednoślimakowe urządzenia są dostępne w dwóch modelach – bez ostrzy oraz z ostrzami, natomiast dwuślimakowe posiadają dwa wałki, które pracują wolno, aczkolwiek bardzo efektywnie.