Mąka orkiszowa jest coraz chętniej wybierana przez gospodynie domowe. Była znana już w starożytności – produkowali ją Rzymianie oraz Germanie, a na Bliskim Wschodzie – Izraelici. Powód? Posiada wiele właściwości zdrowotnych, dlatego częściej ją kupujemy. Co warto wiedzieć o mące orkiszowej? Sprawdź w dzisiejszym wpisie.
Mąka orkiszowa – właściwości
Mąka orkiszowa powstaje z orkiszu – zboża, które jest odmianą pszenicy, jednak o bardziej wartościowych właściwościach. Zachowuje pełne właściwości odżywcze, ponieważ nie ma naruszonej łupiny chroniącej jądro ziarna przed zanieczyszczeniami. Dopiero w czasie mielenia, ziarno zostaje odłączone od łupiny.
Mąka orkiszowa posiada wiele właściwości. Do najważniejszych z nich warto zaliczyć krwiotwórcze oraz budujące mięśnie. Jest to także środek, który poprawia samopoczucie. Pomocna jest także przy wszelkich zaburzeniach procesów, które toczą się w organizmie ludzkim. Wspiera organizm w nie tylko podczas infekcji, ale także przy zwiększonym poziomie cholesterolu we krwi oraz zapobiega nieprawidłowemu przebiegowi ciąży.
Zalety stosowania mąki orkiszowej
Mąka orkiszowa jest bardziej ceniona od mąki pszenicznej. Dlaczego? Bowiem badania wykazały, że mąka orkiszowa ma około 30-40% więcej białka niż jej mąka pszeniczna. W skład mąki orkiszowej wchodzą takie składniki jak cynk, miedź, selen oraz witamina A, D i E. Posiada także kwas krzemowy, który pozytywnie działa na skórę, włosy oraz paznokcie. Ponadto, zawarty w niej kwas linolenowy korzystanie wpłynie na pracę całego, ludzkiego organizmu. Warto wiedzieć, że mąkę orkiszową cechuje wysoki poziom strawności oraz poziom biologiczny. Tłuszcz pochodzący z orkiszu posiada dużą liczbę fitosteroli, co powoduje obniżenie cholesterolu we krwi, a rodanid zawarty w mące orkiszowej działa jak naturalny antybiotyk.
Mąkę orkiszową warto stosować podczas infekcji, w czasie dusznicy bolesnej ze strony serca oraz przy podwyższonym poziomie cholesterolu we krwi.
Dlaczego warto codziennie jeść wyroby z mąki orkiszowej?
Chleb domowego wyrobu z mąki orkiszowej na pewno zdrowszym i lepszym rozwiązaniem niż chleb z wypiekany z mąki pszennej. Przede wszystkim dlatego, że mąka orkiszowa jest bogata w błonnik, dzięki czemu reguluje rytm wypróżnień. Mąka orkiszowa zmniejsza ryzyko miażdżycy, wpływa na układ hormonalny, poprawia krążenie we krwi oraz obniża poziom cholesterolu.