Artykuł sponsorowany
Szybkowar to rodzaj bardzo szczelnego garnka, w którym podczas gotowania wzrasta ciśnienie, przez co czas przygotowywania potrawy znacznie się skraca. Uwielbiane przez nasze babcie szybkowary powracają do łask, w nowej, ulepszonej odsłonie, która pozwoli nawet najbardziej zapracowanym osobom ugotować uwielbiane potrawy. Na co zwrócić uwagę wybierając szybkowar?
Wysoka jakość produktu
Kupując garnek ciśnieniowy warto zwrócić uwagę na materiał, z jakiego został wykonany. Na rynku dostępne są szybkowary ze stali nierdzewnej cechujące się wyjątkową trwałością, odpornością na uszkodzenia oraz korozję. Jednak stalowy szybkowar nagrzewa się wolnej, przez co przygotowanie potrawy może zająć więcej czasu. W sklepach można również znaleźć szybkowary aluminiowe, które są tańsze i lżejsze od tych wykonanych ze stali nierdzewnej, jednak łatwiej je zarysować lub zniszczyć. Nowością w świecie garnków ciśnieniowych są produkty wykonane z połączenia stali szlachetnej i ceramiki, które jest bezpieczne dla alergików oraz łatwe do utrzymania w czystości.
Zastosowanie
Wybierając garnek ciśnieniowy należy zastanowić się, w jaki sposób będzie on używany. Do wyboru są szybkowary klasyczne, przeznaczone do użytku na kuchenkach gazowych lub indukcyjnych lub zdobywające coraz większe rzesze zwolenników urządzenia elektroniczne, podłączane bezpośrednio do prądu. Większość szybkowarów elektronicznych posiada możliwość ustawienia czasu gotowania, po którym urządzenie samo się wyłączy. Niektóre modele posiadają dodatkowe funkcje, na przykład podtrzymywanie ciepła lub opiekanie. Dodatkowo, można z nich korzystać na wyjazdach, kiedy nie ma dostępu do kuchenki. Duży wybór garnków ciśnieniowych różnego typu można znaleźć tutaj.
Różne pojemności
Kolejnym aspektem, który należy rozważyć decydując się na zakup szybkowaru jest pojemność garnka. Na rynku dostępne są urządzenia o pojemności od 2.8 do 8.5 litra, co sprawia, że każdy znajdzie coś dla siebie. Oglądając szybkowary warto zastanowić się dla ilu osób będą przygotowywane posiłki. Garnek ciśnieniowy o pojemności 6 litrów zazwyczaj wystarcza na ugotowanie obiadu dla czteroosobowej rodziny. Wybierając szybkowar koniecznie trzeba sprawdzić czy jego średnica pasuje do wielkości palników w kuchence, a w przypadku płyty indukcyjnej upewnić się, czy urządzenie będzie na niej działało. Dobrze jest również zwrócić uwagę na wykonanie uchwytów, zaworów oraz regulatora ciśnienia, które ułatwiają gotowanie w szybkowarze.