Któż z nas nie sięga czasem po filiżankę aromatycznej kawy? Jej wyjątkowy smak stawia rano na nogi, towarzyszy spotkaniom i rozmowom w pracy. Aromat kawy jest jednak kapryśny i ulotny. Niewłaściwie przechowywane i nieświeże ziarna tracą swoje właściwości, więc przygotowany z nich napar staje się mało wyrazisty. Jak więc przechowywać kawę, aby po zaparzeniu zawsze smakowała perfekcyjnie? Wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu!
Gdzie najlepiej przechowywać kawę?
Kawę najlepiej przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Idealnie nadaje się do tego spiżarnia lub szafka w kuchni, z dala od pieca, zlewu, kaloryfera i nasłonecznionego okna. Jeśli zastanawiasz się nad trzymaniem kawy w lodówce, zdecydowanie odradzamy ten pomysł, chyba że szukasz sposobu, aby pozbyć się z niej przykrych zapachów. Przesadnie niska temperatura neutralizuje olejki eteryczne, a wilgoć powoduje zbrylanie. Oprócz tego kawa traci swój aromat i przechodzi tym, co akurat trzymamy w lodówce. Chyba nikt z nas nie chce pić naparu z nutką sera pleśniowego, ryby czy kiełbasy.
W czym przechowywać kawę?
Kontakt kawy z powietrzem powinien być ograniczony do minimum, więc wiele osób uważa, że najlepiej przechowywać ją w szklanym słoiku. Wiesz już jednak, że nie jest to najlepszy pojemnik, gdyż nie chroni aromatycznych ziaren przed działaniem promieni słonecznych. Metalowe puszki również nie zdadzą egzaminu, gdyż zdarza się, że wzbogacają kawę odrobiną swojego zapachu. Do przechowywania kawy najlepiej wykorzystuj jej oryginalne opakowanie. Jest ono wykonane z szczelnego materiału i zazwyczaj posiada specjalny zaworek, który pozwala usunąć ze środka nadmiar powietrza i wydzielany przez ziarna dwutlenek węgla. Po każdym parzeniu zawiń ciasno górny brzeg opakowania i zepnij go dokładnie klipsem. Dopiero tak zabezpieczoną kawę schowaj do szczelnego pojemnika. Najlepiej, żeby posiadał silikonową uszczelkę i był wykonany z nieprzezroczystego materiału, np. ceramiki. Tak przechowywana kawa za każdym razem zaskoczy Cię głębią aromatu!
A co ze świeżo zmieloną kawą?
Jeśli jeszcze nie mielisz ziaren w domu, koniecznie zacznij to robić! Ten rodzaj kawy jest wyjątkowo aromatyczny, ale najbardziej wymagający w kwestii przechowywania. Okazuje się, że zmielone ziarna tracą swój aromat już w ciągu kilkudziesięciu minut! Z tego powodu nigdy nie należy przygotowywać ich na zapas. Ziarna przechowuj szczelnie zamknięte i dopiero tuż przed zaparzeniem odmierz potrzebną ilość, wrzuć do młynka i od razu wykorzystuj do przygotowania naparu w ekspresie, kawiarce, filtrze czy aeropressie.
Co jeszcze zrobić, aby cieszyć się bardziej aromatycznym naparem?
Jeśli chcesz zawsze cieszyć się pełnią aromatu porannej małej czarnej, zamiast kupować duże paczki, postaw na mniejsze opakowania. Najlepiej, żeby ich zawartość udało Ci się wykorzystać w przeciągu dwóch lub trzech tygodni. Zamiast sklepowych kaw o długim terminie wartości, zastanów się nad wizytą w lokalnej palarni. Ziarna najlepiej smakują przez 4 tygodnie od wypalenia, a w przypadku dużym producentów praktycznie nie ma możliwości, aby w tak krótkim czasie paczka dotarła do Twojego domu. Do parzenia wykorzystuj przefiltrowaną wodę, pozbawioną minerałów, które mogą negatywnie wpływać na smak naparu. Większość ekspresów posiada wbudowany filtr, ale sprawdzi się też popularny filtrujący dzbanek. Ważny jest również sposób i czas podawania. Odpowiednio dobrane filiżanki zatrzymują aromat na dłużej, ale kawę i tak należy pić na gorąco, zaraz po przygotowaniu.
Szukasz młynka do kawy lub ceramicznego pojemnika do jej przechowywania? Koniecznie odwiedź home-sklep.pl. U nas znajdziesz wszystko, co potrzebne prawdziwym kawoszom.
Zdjęcia: home-sklep.pl, unsplash.com