Sercem naszego domu jest kuchnia, ponieważ spędzamy w niej sporo czasu. Przyrządzamy w niej posiłki, a także często zasiadamy przy wspólnym stole z rodziną i je spożywamy. Producenci sprzętu kuchennego proponują rozwiązania najlepszej jakości, aby czas spędzony w kuchni był przyjemnością. Zakup szybkowaru może być nie lada wyzwaniem, zwłaszcza jeśli nie wiemy, na jakie parametry zwrócić uwagę.
Czym jest szybkowar?
Jest to naczynie wykonane ze stali nierdzewnej. Potrawy gotują się w nim szybciej, ponieważ szczelnie zamknięte naczynie wytwarza wysokie ciśnienie. Każdy szybkowar posiada podobną budowę: to uchwyt mocujący i pokrywa. Naczynie wyposażone jest w zawór, którego zadaniem jest utrzymanie stałego wysokiego ciśnienia. Przyspieszenie gotowania to nie tylko oszczędność czasu, ale także energii. Potrawy zachowują więcej wartości odżywczych, dzięki skróceniu czasu obróbki termicznej. Gotowanie w szybkowarze to brak ryzyka przypalenia potraw. Urządzenie jest proste w obsłudze, a potrawy zachowują swój kształt i kolor.
Szybkowar ze stali nierdzewnej
Naczynia wykonane ze stali nierdzewnej mają bardzo gładką powierzchnię, są cięższe niż aluminiowe. Przez ogromną wytrzymałość stali pozwolą cieszyć się wysoką jakością produktu przez długie lata. Warto zainwestować w produkt z warstwowym dnem, ciepło będzie lepiej rozprowadzane i spowoduje to szybsze nagrzanie się naczynia. Czas gotowania ziemniaków w szybkowarze to około 4-5 minut. Ugotowanie zupy zajmie około 10 minut.
Jaką pojemność szybkowaru wybrać?
Producenci podają zazwyczaj całkowitą pojemność parowaru. W praktyce wykorzystujemy maksymalnie 2/3 tej objętości, ponieważ reszta przestrzeni jest konieczna do wytworzenia pary do ugotowania jedzenia. Rynek oferuje szybkowary o pojemności od około 2 litrów do 7-8 litrów. Wybór wielkości zależy od tego, dla ilu osób jedzenie będzie w nim przyrządzane oraz specyfiki gotowanego w nim jedzenia. 4 litrowe naczynia to dobre rozwiązanie dla 1-2 osób, a 7 litrowe dla większych rodzin (4-5 osób).
Zwróć uwagę na dodatkowe akcesoria
Nie tylko materiał i pojemność mają znaczenie podczas użytkowania szybkowaru. Równie ważne są akcesoria do niego dołączone. Ważny jest automatyczny system regulacji ciśnienia, który zapewni oszczędność energii do 75%. Nie bez znaczenia jest też rączka, która ułatwia podnoszenie i otwieranie naczynia. Zawsze wybierajmy parowar z blokadą pokrywy, która spowoduje szybkie narastanie ciśnienia we wnętrzu naczynia. Uniemożliwi także otwarcie szybkowaru zanim ciśnienie nie zostanie zredukowane do bezpiecznego poziomu. Na pokrywce powinien znajdować się zawór bezpieczeństwa. Kolejny istotny element to uszczelka, która zapewni hermetyczne zamknięcie naczynia.
Codzienne użytkowanie
Wielu ludzi sceptycznie podchodzi do szybkowarów, ponieważ uważają, że są problematyczne w użytkowaniu. Wystarczy zachować podstawowe zasady bezpieczeństwa zawarte w instrukcji obsługi. Przestrzegając tych zasad, nie ma możliwości, aby coś się stało podczas jego użytkowania. To urządzenie bardzo ułatwi i przyspieszy codzienne gotowanie.
Warto zajrzeć na stronę https://naczynia.olkusz.pl, gdzie znajdziemy najlepszej jakości szybkowary.