Podobno Polacy są piątym narodem na świecie, który uwielbia ketchup. Pudliszki, Develey czy Kotlin stoją w każdym sklepie! Można wybrać łagodny lub pikantny dodatek i wzbogacić smak wielu potraw idealnych na kolację. Oto nasze TOP 4 dań z ketchupem w roli głównej!
Nie ma sezonu grillowego bez ketchupu Pudliszki, Kamis czy Dawtona. Wybieraj produkty o dobrym składzie, czyli zawierające jak najwięcej pomidorów, za to mało konserwantów. Możesz też przyrządzić go samodzielnie – jak Beata Śniechowska lub inni popularni kucharze – i dodawać do ulubionych potraw. Jest jednym z dodatków, które goszczą w większości lodówek w polskich domach. Poniżej kilka inspiracji na dania z ketchupem!
Żeberka w sosie barbecue (BBQ)
Klasyczny amerykański sos barbecue to jeden z ulubionych sosów także Polaków! Zwykle zawiera pomidory, ale do jego przyrządzenia możesz też użyć ketchupu Pudliszki, Develey lub innego producenta. Aby stworzyć idealny sos barbecue, dodaj do ketchupu: sos Worcestershire oraz sojowy, musztardę, ocet winny, melasę, miód, czosnek, cebulę, chili w proszku, słodka paprykę i brązowy cukier. Jego słodycz świetnie współgra ze smakiem mięsa, np. żeberkami. Wystarczy ugotować je w bulionie i serwować z sosem barbecue! Dania nie powstydziliby się nawet finaliści „Masterchefa” – np. Beata Śniechowska czy Mateusz Zielonka.
Zapiekane parówki z serem
Gotowane parówki z ketchupem to najprostsze śniadanie! Można jednak dodać daniu nieco finezji i przyrządzić je także na kolację. Wystarczy przekroić parówki wzdłuż, robiąc w nich kieszonki, a następnie wypełnić je ulubionym serem żółtym lub mozzarellą, a także boczkiem lub szynką włoską i piec przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać z ketchupem lub sosem pomidorowym, ogórkiem kiszonym i pieczywem. Danie proste, ale nie zawsze musisz gotować jak Beata Śniechowska czy Anna Starmach!
Tarta z warzywami i ketchupem
Wielbiciele dań bezmięsnych chętnie jadają tarty i zapiekanki – są sycące, treściwe, a do tego smaczne. Wystarczy zagnieść kruche ciasto – można wykorzystać dowolny rodzaj mąki, m.in. gryczaną lub orkiszową, ułożyć na wierzchu ulubione warzywa oraz dodatki (np. ser), a następnie upiec. Po wyjęciu z piecyka serwujemy z ketchupem i posypujemy szczypiorkiem. Warto wybierać te warzywa, na które aktualnie mamy sezon.
Śledzie z rodzynkami
Śledzie smakują nam niemal ze wszystkim – zarówno na pikantnie, jak i na słodko. Rodzynki można też zastąpić żurawiną, jeśli wolisz ten dodatek. Płaty śledziowe należy najpierw namoczyć, podobnie jak rodzynki. Na patelni zeszklić cebulę, dodać rodzynki, passatę lub ketchup i poczekać, aż całość zgęstnieje. Warstwę śledzi ułożyć w naczyniu i polać sosem – czynność trzeba powtórzyć kilka razy.