Truskawki pojawiają się na przełomie maja i czerwca i zwiastują nadejście letnich miesięcy. Kuszą wyglądem i smakiem, są dostępne niemal wszędzie i pod wieloma postaciami. Większość z nas nie wyobraża sobie bez nich wakacyjnych chwil. Z pewnością osoby na diecie często zastanawiają się jednak, czy te owoce można spożywać bez obaw o swoją sylwetkę i muskulaturę. Nie ma się o co martwić. Truskawki mogą wspaniale wpłynąć na nasze zdrowie i wygląd. Warto poznać ich wszystkie zaskakujące zalety.
Odchudzające truskawki
Dietetycy przestrzegają nas przed nadmiernym spożywaniem owoców. Doskonale wiemy, że nie powinniśmy jeść ich zbyt późno – duża ilość cukrów może przełożyć się negatywnie na naszą sylwetkę i ogólny stan zdrowia. Czy ta sama zależność dotyczy także truskawek? Wszystko zależy oczywiście od formy, w jakiej je spożyjemy. Jeżeli uwielbiamy owoce z olbrzymią porcją śmietany i cukru zawsze będą prawdziwą bombą kaloryczną. Same truskawki znakomicie sprawdzą się jednak w każdej diecie. 100 g to zaledwie 32 kalorie, a aż 90% tych owoców stanowi woda! To jednak nie koniec dobrych informacji. Zawierają również sole mineralne, błonnik i magnez, które naturalnie wspierają procesy trawienne, a tym samym wspierają odchudzanie. Można więc spożywać bez obaw, chociaż oczywiście zawsze wskazany jest umiar. Na truskawki powinni uważać jednak alergicy – potrafią bardzo silnie uczulać, więc należy mieć się na baczności.
Pełen kompleks witamin
Truskawki to jednak nie tylko niska kaloryczność, ale także prawdziwe bogactwo witamin i mikroelementów. Zawierają bardzo dużo witaminy A, witamin z grup B, C i K. Dzięki temu dbają o właściwe nawilżenie i kuszący wygląd naszej skóry. Wyróżniają się także działaniem bakteriobójczym. Oprócz tego zawierają również magnez, stabilizujący pracę układu nerwowego, potas, odpowiadający za właściwe działanie mięśni, a także wapń i fosfor, które odpowiadają za stan kości i zębów. Na koncentrację i możliwości intelektualne wpływa również witamina B5 i B6. To doskonałe źródło kwasu foliowego – o jego optymalny poziom powinny zatroszczyć się nie tylko przyszłe mamy. To właśnie on zapewnia prawidłowy rozwój i pracę mózgu. To również cenne źródło antyoksydantów, chroniących organizm przed licznymi schorzeniami, w tym chorobami nowotworowymi. Zaleca się ich spożywanie w przebiegu infekcji, a także chorób wątroby oraz układu wydalniczego.
Dieta truskawkowa
Wspaniałe właściwości truskawek stały się motywem przewodnim diety truskawkowej. Jej twórcy przekonują, że spożywanie przez 4 dni wyłącznie tych owoców może doprowadzić do wspaniałych wyników – schudnąć można nawet 2 kg! Dieta truskawkowa wiąże się jednak nie tylko z utratą zbędnych kilogramów. Wspaniale oczyszcza organizm z toksyn, poprawia kondycję skóry, usprawnia perystaltykę jelit oraz wzmacnia układ immunologiczny. Wbrew pozorom jadłospis nie musi być wcale nudny. Truskawki znakomicie sprawdzą się nie tylko samodzielnie lub w niezwykle smacznych deserach, ale również w potrawach wytrawnych. Warto przyrządzić z nich surówkę z parmezanem i mozzarellą albo niezwykle smaczne sałatki.
Artykuł został przygotowany przez firmę EatZone, dostawcę cateringu dietetycznego.