Niezliczone garnki nie są potrzebne w prywatnym gospodarstwie domowym. Jednak powinien być dobry wybór, ponieważ nie każdy garnek nadaje się do przygotowania każdej potrawy. Sukces wielu potraw zależy w dużej mierze od odpowiedniego naczynia.
Podczas gotowania nie chodzi tylko o odpowiednie przygotowanie, takie jak odpowiednia temperatura, odpowiedni czas trwania i pożądane doprawienie. Odpowiednie narzędzia również znacząco przyczyniają się do sukcesu dania. Sukces dania zależy przede wszystkim od użytego garnka. Dlatego warto wiedzieć, który garnek może być używany do jakiego jedzenia.
Właściwy garnek – pierwszy krok udanego gotowania
Duża liczba garnków nie jest absolutnie konieczna w prywatnym gospodarstwie domowym, ale dobry wybór powinien być już dostępny. Ponieważ nie każdy garnek nadaje się do przygotowania każdej potrawy. Istnieją garnki, patelnie i brytfanny wykonane z bardzo różnych materiałów, takich jak stal nierdzewna, żeliwo czy miedź. W zależności od potrawy, która ma być gotowana, zaleca się wybór odpowiedniego garnka.
Wybór garnka zależy nie tylko od naczynia, ale także od kuchenki. Jeśli masz płytę ceramiczną lub kuchenkę elektryczną, upewnij się, że dno garnka jest jak najbardziej płaskie, aby ciepło było równomiernie rozprowadzane w garnku, a naczynia były równomiernie ugotowane.
Na przykład dno garnków miedzianych nie jest tak równe, jak garnków ze stali nierdzewnej. Garnki miedziane nadają się do gotowania na kuchenkach gazowych, chociaż można również używać naczyń ze stali nierdzewnej. W przypadku kuchenek gazowych upewnij się jednak, że garnek jest wystarczająco duży, aby płomień nie unosił się wzdłuż krawędzi garnka.
Ci, którzy mają kuchenkę indukcyjną, są nieco bardziej ograniczeni, jeśli chodzi o wybór odpowiedniego naczynia. Na płycie indukcyjnej można używać tylko garnków z podstawą magnetyczną. Z reguły można używać garnków ze stali emaliowanej i żeliwa, a także specjalnych garnków ze stali nierdzewnej. Każdy może sam przekonać się, czy garnek nadaje się na płytę indukcyjną, trzymając magnes na dnie garnka. Jeśli się tam przyklei, garnka można używać na płycie indukcyjnej.
Uchwyty mają również kluczowe znaczenie dla beztroskiego gotowania. Powinny być stabilne i nie nagrzewać się za bardzo, aby kucharz nie poparzył się, dotykając garnka lub podnosząc pokrywkę.
Garnek typu rondel
Rondel służy do przygotowywania sosów lub budyniów. Możesz wygodnie mieszać jedną ręką, a drugą chwycić rondel za uchwyt i w razie potrzeby wyjąć go z kuchenki. Rondel nadaje się również do podgrzewania małych resztek.
Garnek do zup
Ten wysoki garnek nadaje się do przygotowania dużych ilości ziemniaków, makaronów, gulaszu i zup nie powinno zabraknąć w żadnej kuchni wysokiego rondla o średnicy około 24 cm i pojemności co najmniej 5 litrów.
Garnek do warzyw
Garnek o pojemności około 3 litrów nadaje się szczególnie do blanszowania większych rodzajów warzyw, takich jak brokuły lub kalafior.
Garnek na mięso
W zależności od pożądanej ilości płaski garnek do mięsa nadaje się do gotowania potraw mięsnych, takich jak gulasz, ale także do przyrządzania ryżu, ziemniaków i drobnych warzyw.
Garnek rzymski
Tak zwany garnek rzymski nadaje się również do przygotowania rostbefu lub wieprzowiny. Przed każdym użyciem gliniany garnek umieszcza się w zimnej wodzie na około 10 minut, aż glinka nasiąknie wodą i stanie się ciemnoczerwona. Garnek rzymski równomiernie uwalnia przechowywany płyn podczas gotowania w piekarniku. Żywności nie można jednak usmażyć, jak w klasycznej brytfannie. Jeśli wolisz mięso chrupiące, zdejmij pokrywkę na około 20 minut przed końcem pieczenia i kilkakrotnie obróć mięso.
Do każdego dania ważny jest odpowiedni garnek. Nawet profesjonalni kucharze mają kilka garnków, aby być doskonale przygotowanym do każdego dania. Odpowiedni garnek może znacznie ułatwić gotowanie!
Źródło: https://garyland.pl/Garnki-c25