Czajnik elektryczny coraz częściej znajduje się na standardowym wyposażeniu każdego mieszkania. Warto więc zadać sobie pytanie jak wybrać czajnik, którego codzienne użytkowanie będzie bezpieczne zarówno dla naszego mieszkania, a także naszego zdrowia. Jaki materiał, z którego wykonany jest czajnik będzie najlepszy? W artykule przybliżymy poszczególne rodzaje materiałów oraz rozwiejemy wszelkie wątpliwości.
Na popularność czajników elektrycznych wpływa przede wszystkim szybkość zagotowania wody, która znacznie ułatwia przygotowanie herbaty lub kawy. Szeroka oferta czajników pozwala na dobór najlepszego rozwiązania zarówno pod względem praktycznym, jak i estetycznym. Jednym z kryteriów podczas zakupu urządzenia jest jego materiał. Podpowiadamy, który jest najbezpieczniejszy.
Tworzywo sztuczne
Najpopularniejsze i najtańsze są czajniki wykonane z plastiku. Podobnie, jak wszystkie pozostałe charakteryzują się dwoma rodzajami grzałki: spiralną i płaską płytową. Różnica pomiędzy nimi polega na tym, że spirala musi być podczas gotowania pokryta wodą, bo inaczej może dojść do uszkodzenia czajnika, natomiast grzałka płytowa gotuje wodę szybciej i pozwala łatwiej ją odkamienić. Wiele osób obawia się przenikania substancji z tworzyw sztucznych do gotowanej wody. Warto jednak wiedzieć, że współczesne czajniki z plastiku pozbawione są szkodliwych substancji.
Stal nierdzewna
Drugim, równie chętnie wybieranym rodzajem czajnika jest ten wykonany ze stali nierdzewnej. Może to być surowa stal lub emaliowana, w kolorze naturalnym albo jednym z palety barw. Stal jest bezpieczniejsza, odporna na korozję, bardzo wytrzymała, łatwa w czyszczeniu i dłużej trzyma ciepło. Czajniki metalowe znacznie lepiej prezentują się w kuchni oraz trudniej o ich stopienie. Ich bezpieczeństwo porównywalne jest do tradycyjnego czajnika stalowego do gotowania na kuchence tradycyjnej. Warto pamiętać, że stal mocno się nagrzewa i w chwili zapomnienia możemy się poparzyć.
Szkło i ceramika
Mniej znane i rzadziej wybierane są czajniki wykonane ze szkła lub ceramiki. Te pierwsze są najlżejsze oraz bardzo eleganckie, a dodatkowo higieniczne i łatwe w utrzymaniu w czystości. Niestety, z uwagi na materiał mocno się nagrzewają, co podnosi ryzyko poparzenia. Najzdrowszym materiałem do gotowania wody jest ceramika. Wykonane z niej czajniki długo utrzymują ciepło, są bezpieczne dla zdrowia oraz łatwe do czyszczenia. Ceramika jest także odporna na zarysowania i nie nagrzewa się. Jej wadą może być waga oraz cena – to najdroższe modele czajników, ale jednocześnie najbardziej efektowne. Często przypominają małe imbryczki w atrakcyjnych kolorach, z efektownym dziobkiem do nalewania wody.
Wybierając najlepsze rozwiązanie, zwracajmy uwagę nie tylko na materiał, z jakiego wykonany jest czajnik. Weźmy pod uwagę także częstotliwość gotowania wody, moc urządzenia oraz jego pojemność. Decydujmy się na produkty, które są przede wszystkim bezpieczne dla naszego zdrowia.